Officespotting

Munkahely-turizmus

Kisirodak.hu

Clusterhaus Budapest - Proworking irodák I.

2014. október 09. 13:56

Spotter: gorondy

Háromszor kérdeztem vissza, hogy biztos megéri-e ez így a cégüknek, amikor Asztalos Dávid, a Clusterhaus Budapest vezetője elmesélte, milyen feltételekkel adnak irodákat startupoknak és kisvállalkozásoknak. Azt a választ kaptam, hogy ugyanez a modell nyereségesen működik Németországban, Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában is.

untitled-3

Az Árpád-hídnál található, "A" osztályú irodaházban ugyanis 10 euróért adnak egy négyzetmétert, amiben az üzemeltetés jelentős része is benne van. Gyakorlatilag csak egy 5%-os közös területi szorzót kell fizetni a közös terek használata miatt, valamint az internetért és a takarításért egy jelképes összeget. És teli vannak 10-20 négyzetméteres irodákkal, amiket október elejétől lehet bérelni. De a legjobb része egy ilyennek nem is a bérleti díj, hanem a közösség. A koncepciót ők "proworking"-nek hívják, amely a coworkingtől abban különbözik, hogy itt nem egy közös térbe zsúfolnak be cégeket és szabadúszókat, hanem mindenki önálló irodát kap. Magyarul megvan a közösségi élmény és a privát szféra is. Tapasztalatból mondom, ennél több nem kell.  Mielőtt fanyalognátok, hogy biztos nincsen légkondi és hogy a nyers beton fog fogadni bennetek alul-fölül, itt láthattok pár fényképet a majdnem kész budapesti és a bécsi, valamint pozsonyi irodákból. Merthogy a Clusterhaus nemzetközi projekt, tehát az ott lévő cégek egyből hálózatot is alkotnak üzletszerzés reményében.

IMG 0021

IMG 0016

IMG 9442

IMG 9334

untitled-22

untitled-6

Kicsit számoljunk: a Clusterhausban egy 10 négyzetméteres iroda, amibe befér két ember, 10 m2 x 1,05 x 10 EUR = 105 euróba kerül havonta. Ez jelen pillanatban 33 ezer forint. Két ember irodaköltségére. Önálló irodában. Társasággal, együttműködési lehetőségekkel más cégekkel. Az elgondolást ők egy kicsit nehézkesebben a következőképpen fogalmazzák meg: "A Clusterhaus koncepciója minden országban ugyanaz: vállalkozások, kreatív startupok és önálló szakemberek számára ad otthont és teszi lehetővé a tudás áramoltatását a különböző, vertikálisan integrált üzletágak között." 

untitled-17

untitled-19

untitled-28

untitled-4

Szóval, ha szeretnétek áramoltatni a tudást a vertikálisan integrált üzletágak között, vagy csak simán érdekel a fenti ajánlat, nézzétek meg őket: clusterhaus.hu.

Disclaimert nem kell írnom, mert semmilyen módon nincs hasznom abból, hogy megemlítem a projektet, mindösszesen szeretném, ha minél több induló és kisvállalkozás értesülne arról, hogy ilyen lehetőségek vannak kis hazánkban.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása