Officespotting

Munkahely-turizmus

Kisirodak.hu

SAP Hungary

2011. november 02. 09:00

Spotter: gorondy

Bérlő: SAP Hungary
Bérlő profilja: szoftverfejlesztés, -értékesítés, -támogatás
Irodaház: Graphisoft Park Kiadó irodák
Alkalmazottak száma: 475 fő
Méret: 8600 m²
 

Már régóta vágytunk arra, hogy bemutathassunk irodákat a Graphisoft parkban is, mert az egyik legszebb munkakörnyezetnek tartjuk a technológiai parkot, ezért még jobban foglalkoztatott minket, milyen minőségű munkahelyeket is kínálnak errefelé. Kapóra jött, hogy az SAP-tól felhívott minket Arató Márk, kommunikációs szakértő és meginvitált minket egy túrára az épületükben, egy kellemes ebéddel egybekötve.

A vállalati szoftverek fejlesztésével és üzemeltetésével foglalkozó cég 2006-ban költözött jelenlegi irodájába, amely kifejezetten nekik épült, az ő elképzelésük szerint. Csík Attila Facility Manager részletesen mesél a költözés folyamatáról. Teszi ezt meglehetősen nagy rálátással, mivel a cég hazai indulásával párhuzamosan, 1999-ben érkezett a céghez.

A Graphisoft park, mint helyszín egy szoftvercégnek kitűnő választás. Az Aquincum mellett található, Duna parton elhelyezkedő övezet a legutóbbi időkig kizárólag tech-orientált cégek főhadiszállásaként működött, egyfajta budapesti Szilícium-völgyként. Erre a parkra viszont sosem mondanánk, hogy kicsit sárgább és kicsit savanyúbb; erre igazán büszkék lehetünk.

Attila mesél az árnyoldalakról is. Ugyanis a beköltözést követően szembesültek az épület olyan tulajdonságaival is, amelyek csak a mindennapi használat során tűnnek fel. Például a nagy fesztávolság miatt fontos volt a középső részek megfelelő funkcióval való ellátása. Ennek eredményeként alakítottak ki kisebb tárgyalókat és hangelnyelő burkolattal ellátott telefonfülkéket a sötétebb területeken. Mivel ezeket a megoldásokat a legtöbb nyitott terű irodánál mellőzik, nagy piros pont jár a cégnek, hogy gondolt a nyugodt sarkot kereső, telefonáló kollégákra.

Az SAP egy német multi cég, amely két jellemző sajátossá teszi az iroda többi területét is. Az asztalok páratlan szabályossággal vannak elhelyezve, hármas csoportokban, köröket formázva. Minden asztalnak, az összes szinten hasonló a kialakítása, a rend megteremtéséhez az összes kelléket biztosítva. Ugyanez a benyomásunk a konyhában is, ahol a teás fiókot kihúzva a filterek katonás rendben sorakoznak, különböző ízek szerint.

Nem találjuk fantáziadúsnak, hogy a különböző szinteken még csak a falak színei sem térnek el. Egy ekkora irodaház már bőven nyújt lehetőséget változatosság kialakítására, ugyanakkor láthatóan inkább racionális szemléletmód volt irányadó a tervezésnél.

Általában megosztja az embereket, hogy jó-e, ha egy cég minél több infrastruktúrát kínál az alkalmazottainak. Egyesek a munkahelyi kényelmet hangsúlyozzák, mások luxusbörtönt emlegetnek. Mi inkább az előbbi pártján állunk, és örömmel konstatáljuk az SAP-nál is, hogy többek között masszőrt és jól felszerelt konditermet biztosít az alkalmazottaknak, virtuális edzővel.

A telefonfülkék mellett két olyan dolog van, amit megemlítenénk a látogatásról: az egyik a közösségi terek megléte és hangulatos berendezése, valamint az a beleélés, ahogy Csík Attila és Arató Márk mesél a cégről. Előbbiek üdítő színfoltjai az egyébként átlagos minőségű szinteknek, míg az utóbbi teljesen magával ragad minket. Attila egy stand-up comedyst megszégyenítő stílusban mesél a cég mindennapjairól vagy akár a cégfilozófiájáról.

Ha meg már itt jártunk, akkor elhatároztunk, hogy a Graphisoftot is meglátogatjuk. Hogy addigra lesz-e már Steve Jobs szobor, azt nem tudjuk, mindenesetre várható, hogy a parkból még jelentkezni fogunk újabb cégek bemutatásával.

Ha ti is kíváncsiak vagytok az érdekes itthoni irodákra és szeretnétek értesülni egy-egy újabb látogatásról, ne felejtsétek lájkolni a facebook oldalunkat!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása