Officespotting

Munkahely-turizmus

Kisirodak.hu

Graphisoft

2011. november 14. 09:00

Spotter: gorondy

Bérlő: Graphisoft
Bérlő profilja: Szoftverfejlesztés
Irodaház: székház, Graphisoft-park Kiadó irodák
Alkalmazottak száma: 230
Méret: 4527m²
 

Steve Jobs szobor ugyan még nincs, de a legutóbbi cikkünkben megígérteknek megfelelően bejelentkeztünk a Graphisofthoz is. A vállalat a 'magyar sikercégek irodái' sorozatunkba illeszkedik, így a Kürt Zrt. után egy másik informatikai cég is górcső alá kerül. A párhuzam abban is megállja a helyét, hogy egy, a 80-as években indult szoftverfejlesztőről van szó, a termék pedig rövid idő alatt vált az építészmérnökök jól bevált szerkesztőeszközévé világszerte.

Az SAP-ról szóló bejegyzésünkben kihagytuk a park történetét. Ha két sorban szeretném összefoglalni a sztorit, akkor annyit írnék, hogy a 90-es évek végén a Graphisoft alapítóiban új székház megálmodásával párhuzamosan felmerült egy technológiai irodapark létrehozásának terve is. A projekt annyira sikeres lett, hogy az eredeti üzletből ki is szálltak és mára szinte a teljes fókuszuk az ingatlanfejlesztésre korlátozódik.
A park világszínvonalú lett. Megérné körbejárni, hogy körbefotózzuk a parkot, de leginkább az itt lévő cégek listája mutatja, hogy mennyire hiánypótló volt egy ilyen irodakörnyezet megalkotása.

De térjünk csak vissza a park első irodaházára, a Graphisoft székházra. Az épület kívülről teljesen korszerű benyomást kelt a téglaburkolatával, azonban belülről már látszik az idő múlása. Bár az épület 98-ban épült, iroda-szempontból nem mondható időtállónak. Egy modern irodaháztól az egyik legfontosabb elvárt tulajdonság a területek rugalmassága, hogy szabadon alakíthatóak legyenek a szobák méretei és a falak eloszlása. Miután a Graphisoft épület alapvetően középfolyosós rendszerű, az épületrészek között hidakkal, így kevés lehetőség van a falmozgatásra.

A szabadon alakíthatóság azonban nem feltétel egy székházként funkcionáló épületnél, különösen, ha a cég nem igényli a gyors szervezeti átalakulást, aktuális projekteknek megfelelően.Egy dolog biztos: rendkívül alacsony a fluktuáció a Graphisoftnál. Kevés olyan emberrel találkozunk, aki kevesebb, mint 1-2 éve került volna ide, ellenben több fejlesztő, akivel beszélgetünk, 5-7 éve dolgozik a cégnél. És szeretik. Bevalljuk őszintén, hogy a közel 2 órás látogatásunk folyamán nem jöttünk rá, hogy mi a titok.

Egy-két itt dolgozó beszélt arról, hogy a szervezetek, és egyes emberek közötti egyeztetésből viszonylag sok van, így lehetőségük van megismerni többeket is. Az egészen biztos, hogy önmagában ez a módszer lojálissá tesz sok alkalmazottat, hiszen szélesebb ismeretsége alakul ki, nehezebben fog elszakadni.

Belsőépítészeti szempontból említendőt leginkább a recepción található Macintosh SE/30 szolgáltat. Legtöbben a cégben Apple gépeken dolgoznak, az ArchiCAD egyik különlegessége volt jó ideig, hogy futott ezeken a gépeken. Az almás céghez köthető másik kapcsolat, hogy a cég indulásánál Steve Jobs is bábáskodott, ezért is a tervezett szobor a parkba.

A szintek itt is egyformák, nem fedezünk fel semmiféle jellegzetességet a különböző részeken. Ezt kicsit sajnáljuk, mert a recepciós tér elrendezése, megoldásai még fantáziára is adhatnának okot, de közel 15 éves távlatból már erre a területre is ráférne egy upgrade. A szobák alapvetően világosak lennének, de a számítógépes munka miatt sok helyen teljesen lesötétítik a tereket (ezt néha automatizált árnyékolórendszer végzi). Több terasz is tartozik viszont az épülethez és még kerti grillsütőjük is van. Meg remek céges bulik, ahogy páran mosolyogva megemlítik.

Ha különleges irodai dolgokról kérdezzük az ittenieket, mindenki az 'energizer' szobát említi, ahol szkanderasztal és jóga-terem is van. Az asztali focit itt jól elkülönítve tartják, saját, üvegfalú szobát kapott. Egy lelkes graphisoftos tartja a jóga-edzéseket, olykor a szabadban a többi, a parkban dolgozó részére is.

A látogatásunknak kiemelten jót tett, hogy el tudtunk beszélgetni egy-két munkatárssal, mivel kontrasztosnak láttuk az irodai környezetet és az ott dolgozók benyomását a cégről. Felvetettük, hogy nem kényelmetlen-e kijárni ide, de egyöntetű volt a lelkesedés, hogy a park jellege és hangulata mindent kárpótol, érdemes érte adott esetben többet utazni.

Ez a példa is jól foglalja össze végső benyomásunkat, hogy - bár nem irodai kialakítással érték el, - a Graphisoftnál a lojalitás kialakítását tartottuk legkiemelkedőbbnek.

Ha ti is kíváncsiak vagytok az érdekes itthoni irodákra és szeretnétek értesülni egy-egy újabb látogatásról, ne felejtsétek lájkolni a facebook oldalunkat!

További képek:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása