Officespotting

Munkahely-turizmus

Kisirodak.hu

Tipton Eyeworks

2011. augusztus 15. 11:30

Spotter: Huszlicska

Bérlő: Tipton Eyeworks
Bérlő profilja: Szemüveg, napszemüveg készítés
Irodaház: Belgrád rakparti magánlakás Kiadó irodák
Alkalmazottak száma: 5
Belsőépítész: Zack Tipton
 

 

"Man with a vision" - valamiért ez a mondat jutott eszembe, mikor eljöttünk Zack Tipton Belgrád rakparton található szemüvegkeret-összeszerelő műhelyéből. Zack az Usából érkezett, hogy a MOME-n tanulhasson még a kilencvenes évek végén. Ekkoriban dolgozta ki ötletét, mely szerint a feleslegessé vált bakelitlemezek (valójában vinyl lemezek) kiváló alapanyagot biztosítanak szemüvegkeretekhez. Egy esztergomi gyárra bízta a keretek legyártását, míg az összeszerelést maga kezdte a 2000-es évek elején.

Zack még 2010-ben találta a Március 15. tér melletti társasházban Szacsvay László színművész egykori lakását, mely valószínűleg egyből rabul ejtette. A meglehetősen komoly felújítást igénylő lakásnak lenyűgöző kilátása van, valamint egyből megindítja a belsőépítészek fantáziáját.

Zack nem is teketóriázott sokat, mikor úgy döntött, kiveszi a lakást és ide helyezi a műhelyét. A lakásban elvégezte azokat a felújításokat, amelyek feltétlenül szükségesek voltak, hogy lakhatóvá váljon. Az iroda-műhely azóta - Zack elmondása szerint is - folyamatos átváltozáson, fejlődésen megy keresztül. Így jöhetett létre a telefonfülke-folyosó, amely egy 50-es évekbeli telefonkönyvet is rejt, vagy például ilyen lesz hamarosan az egyik ajtóval együtt nyíló hűtőszekrény is, ami különös módon a kilincshez képest ellentétes oldalon nyílik.

A lakásban minden az újrahasznosításról szól. A szemüvegeknél ezt nem is kell ecsetelni, viszont az, hogy Zack egy kis mosdó lefolyóját összekötötte a WC-tartállyal - ezzel rávéve mindenkit a kézmosásra és a víz újrafelhasználására - tiszteletre méltó. A mellékhelyiségben a lámpát felkapcsolva a Bartók Rádió szólal meg, felpillantva pedig észrevesszük a villanykörtét, amelyet egy kéz modell tart a magasba.

A legújabb szemüvegkeret sorozat már nem hanglemezből készül, hanem filmszalagokból. Ezekből a legvagányabbak egyénileg rendelt képkockákból készülnek, így a viselő bármikor mutogatni tudja kedvenc jelenetét valamely népszerű filmből.

A műhelyben öten dolgoznak, ideértve az irodai feladatokat végző Zacket és kollegináját is. A panoráma miatt nem panaszkodhatnak, gyakorlatilag alig van olyan helyisége a lakásnak, amelyből ne lenne dunai látkép.

A műhely egyébként hűen tükrözi Zack proaktív hozzáállását a cégéhez. A szemüvegek hajlításához például hajszárítóval melegítik fel a kereteket, egy külön erre a célra összetákolt géppel. Hasonló megoldások pedig sok helyen tarkítják a kissé misztikus irodát.

A Tipton Eyeworks irodáját azzal a tipikus inspiráló érzéssel hagytuk el, mikor alig várod, hogy hazaérj, és hasonlóan kreatív megoldásokat találj ki a saját lakásodban. Aki pedig a munkahelyét is ilyen szemlélettel rendezi be, annak külön piros pont jár.

További képek:

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása