Officespotting

Munkahely-turizmus

Kisirodak.hu

Szentendrei Tűzoltóság

2011. május 19. 17:56

Spotter: gorondy

Bérlő: Szentendrei Tűzoltóság
Bérlő profilja: Tűzoltás
Irodaház: Tűzoltó Laktanya  
Belsőépítész: Tűzoltók
 

Érzékeny témához érkeztünk azzal, hogy egy tűzoltóságot mutatunk be. A korai nyugdíjazási viták kapcsán eleget emlegetik a tűzoltókat, most inkább megmutatjuk, hogyan zajlik a tűzoltók mindennapi élete, és milyen környezetben dolgoznak.

Ugyanakkor nagyon nehéz helyzetben vagyunk. A szentendrei tűzoltóság épülete ugyanis nem egy szokványos laktanya. Van itt minden: medence, focipálya, kioszk, japán kert, óriási, dizájnos konyha, szauna, billiárdasztal, csocsó.

A tűzoltók 24 órás szolgálatban vannak, így fontos volt nekik, hogy teljes komfort vegye őket körül. Mivel az állami-önkormányzati vonalon finanszírozást ehhez nem kaptak, így kénytelenek voltak maguk nézni szponzorok után, valamint saját erőből felépíteni a teljes infrastruktúrát.

Szerencséjükre, a szentendrei cégvezetők hozzáállását Nyugat-Európában is megirigyelnék. Jó pár cég működött együtt ugyanis: kaptak uszoda-rendszert, festékeket, építőanyagot. Tehát az alapanyagok jó része megvolt, de ahhoz, hogy a képeken látható végeredmény létrejöjjön, minden munkaerőt a tűzoltók adtak bele.

Délután 4-kor érkezünk, és még itt találjuk a tűzoltási-műszakimentési osztályvezetőt, Oláh Péter, tűzoltó századost. Bemelegítésként a szétrobbant gázpalackokat mutatja meg az aulában, majd az adminisztratív osztályokat. Maga a tűzoltó-laktanya több funkciót lát el, egyrészt van a tűzmegelőzési részleg, valamint a tűzoltás részleg. Ahogy sejteni lehet, papírmunka itt is van bőven.

A képeket elnézve kezdődhetne is az irigykedés, de a mienk is csak addig tart, míg meg nem szólal a riasztási hang. Ugyanis minden szolgálatban lévő tűzoltónak 2 perc alatt kell teljes menetfelszerelésben a kocsin ülnie, ha riasztják őket. Van tehát olyan, hogy sport közben zendül fel a figyelmeztető dallam, és ilyenkor a kapu helyett a szertár felé veszik az irányt.

A másfél órás ottlétünk alatt is hívják őket, de szerencsére csak téves riasztás volt. Ez viszont számukra is csak út közben derül ki, de legalább visszafordulhatnak. Mindamellett, hogy a melegben van idejük mártózni egyet a medencében, ilyenkor sem tétlenek. Minden nap, az elméleti és gyakorlati képzés mellett, a napi szerkarbantartások után, festik a garázst, rendbehozzák a környezetüket. És bár idén a zöldár az előző évekhez képest nem jelentett kihívást, árvíz idején is akad munkájuk bőven.

Valószínűleg egyedülálló tűzoltólaktanya a szentendrei, és bár nem klasszikus iroda, azért éreztük, hogy a blog tematikájába illik, mert megint volt egy csapat, akik a legtöbbet hozták ki a munkahelyi környezetükből.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása