Officespotting

Munkahely-turizmus

Kisirodak.hu

Index.hu

2011. május 02. 08:20

Spotter: Huszlicska

Bérlő: Index.hu
Bérlő profilja: Online újságírás
Irodaház: Flórián Udvar Kiadó irodák
Alkalmazottak száma: 150
Méret: 2600m²
 

Miután elhatároztuk, hogy a korábbi szolgáltatót hátrahagyva fogjuk a cókmókot és a blog.hu-ra költözünk, egyből jött az ötlet, hogy indításképpen az index irodáját fotózzuk le. Egyrészt tudtuk, hogy a volt dohánygyári épületben színvonalas irodákat alakítottak ki, másrészt - ahogy valószínű mindenki - mi is kíváncsiak voltunk, milyen környezetben gyártják az index híreket.

Ahogy a cégcsoport is jól elkülöníthető részlegekből áll, ez az irodaeloszláson is visszatükröződik. Rögtön a bejáratnál a központi egységhez jutunk. Ez a terem az, ahol a különböző rovatok főszerkesztői ülnek. Itt döntenek arról, hogy mi kerüljön címlapra és milyen cikkek jelenjenek meg. A következő teremben ülnek a munkások, akik a tartalmat produkálják.

Az irodán azt érezni, hogy olyannyira webes cégről van szó, hogy az alkalmazottak már fel sem pillantanak a monitorból. Valamiféle otthonos hangulatot teremtenek a szétszórt kütyüikkel maguknak, de az iroda összességében jellegtelen. Mintha az öntött vas oszlopok közé lerakták volna az asztalokat, bekötötték a wifit, és úgy vélték, hogy le is tudták az irodakialakítást.

Az egész irodára jellemző a bigyó-gyűjtés. Mintha egyfajta verseny lenne az irodában, hogy ki tud különlegesebb tárgyakkal előrukkolni nap mint nap. Ennek eredményeit igyekeztünk fotókon feltüntetni. Az egyszerű díszítés ugyanakkor még belefér az idejükbe, így lesz a Totalcar női és férfi mosdójának szimbóluma a Renault, illetve Volvo embléma.

Egy-két esetben olyan mértékű barátságossággal találkoztunk, hogy nem tehetjük meg, hogy elsiklunk felette. Bende Tibor, Totalcar lapigazgató például egyből felajánlotta saját, nagylátószögű objektívét, hogy még jobb fotókat készíthessünk. Ugyancsak, Hargita Nándor indafotós-, valamint Sára László blog.hu-s projektvezető körbemutogat minket türelmesen az egész cégben. Azt ők is tudják, hogy kevés a látnivaló, inkább magyarázzák, hogy melyik részleg, hol található. A túra folyamán ellátogatunk a Díványos lányokhoz, az indavideó-készítőihez, a blog.hu és az indafotó fejlesztőihez, a sales csapathoz, valamint természetesen a Velvet újságíróihoz és a Totalcarból jól ismert arcokhoz.

Végül Pusztay András index lapigazgatóhoz jutunk be. Neki is szegezem a kérdést, hogy mi az oka az irodák nagyfokú puritánságának, de ügyesen kibújik a válasz alól, mondván, hogy azért ő tervezi, hogy egy szebb festménnyel feldobja a saját irodáját. Ugyanakkor leszögezi, hogy az öntöttvas oszlopok inkább hátrányosak számukra, mivel a kialakításban folyamatosan kell alkalmazkodni hozzájuk.

Játszószobaként az indexesek be kell, hogy érjék egy ping-pong helyiséggel. Az, hogy a 150 alkalmazottnak ez elegendő-e, nem tudni. Arra jutunk, hogy az újságíráshoz fókuszált munka szükséges, ezért valószínű, hogy nem ösztönzik a bent lévőket még a játékra.

Feltesszük a kérdést, hogy vajon egy gyárépületből átalakított irodaházban egy olyan cég-e a legjobb bérlő, amelyiknek nincsenek nagy igényei a kialakítást illetően, és alkalmazottai boldogan megvannak egy monitor előtt, bármilyen környezetben. A legjobb jellemzés a cégre, hogy az irodából pont olyan hangulat árad, mint magából az online újságból, így valószínű sokan el tudják képzelni, mit is tapasztaltunk a színfalak mögött.

További képek:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása