Officespotting

Munkahely-turizmus

Kisirodak.hu

Telenor

2010. október 04. 12:00

Spotter: Huszlicska

Bérlő: Telenor
Bérlő profilja: Telekommunikáció
Irodaház: Telenor Székház  
Belsőépítész: Tóth Róbert, DekaDesign Stúdió
 

Az első irodaház, amihez autóba kellett ülnünk a Telenor székháza volt. Nyilván, hallottunk mi is sokat a házról korábban: nagy hangsúlyt helyeztek a környezetvédelmi megoldásokra, gyönyörű az épület és minden letisztult bent; dehát ezt is kellett a saját szemünkkel és objektívünkkel látnunk.

Badics Eszter (Social Media Expert) vezet körbe minket, és megtisztelő módon a létesítménygazdálkodásért felelős munkatárs, Rédei Zsófia és a Telenor környezetvédelmi menedzsere, Halmay Richárd is társulnak hozzánk. Folyamatosan mesélnek nekünk és egyértelműen látszik, nem először csinálják. Tudni kell, ez az első olyan iroda, ahol nem vagyunk teljesen sajátságos helyzetben, hogy civilként benézhetünk mindenhova. A Telenor nagy figyelmet fordít arra, hogy a közönséggel megismertesse a házat és ezáltal a cég értékrendjét. Egy évben többször is van nyílt nap, mikor egy átlagpolgár is betérhet a házba és megmutatják neki a legtöbb szegmensét az épületnek.

Kérdeztük, hogy milyen Törökbálintra kijárni dolgozni minden nap, de jelezték, hogy aggodalmaink feleslegesek. Egyrészt, az egy évvel ezelőtti költözésig is Budaörsön volt az iroda, így aki eddig kocsival járt, annak nem különbség; a Kosztolányiról induló céges busz pedig 3 perccel jár be hosszabb utat. Persze, azért tudják ők is, hogy egy viszonylag elzárt szigeten vannak, ugyanakkor a cég igyekszik ilyenkor is a rugalmasabb arcát mutatni, és engedélyez az alkalmazottaknak bizonyos eltávra lehetőséget nap közben is. Azért a helyi büfé biztos élvezi monopóliumát.

A házban nagyon jó a frisslevegő-ellátás. Míg a legtöbb irodaházban ez hagy kívánnivalót maga után, itt a levegő mennyiségére és minőségére egyáltalán nem lehet panaszunk. A hőmérséklet kivételével úgy éreztük, mintha a szabadban lennénk.

A házban központi szerepet kapott egy szépen dizájnolt lépcső, az e körül található hidak és az emeleteket átívelő oszlopok. Ebből ágaznak ki minden irányban a különböző nyúlványok, melyekben egy-egy ún. unit foglal helyet. A falakon egy érdekes LED-sor fut végig, amely napszaknak megfelelő színekben pompázik, valamint a házban található webkamerákból generált képeket is árny-szerűen kivetíti, valós időben, így a színeivel és a hangulatával életet lehet a térbe.

A Hotdesk-rendszerről már mindenki hallott, és legtöbben gyanakodva gondolnak rá. Akik esetleg nem tudják, mi a hotdesk-rendszer, azoknak egy kis magyarázattal szolgálunk. Magyarországon nemrég meghonosodó, viszonylag új koncepcióról van szó, ahol az ülőhelyed változik a különböző team-munkáknak megfelelően, vagy csak az alapján, hogy éppen hova támad kedved ülni. Minden mobil: amit hoztál, vinned is kell a nap végén. Ez a technika tökéletes arra, hogy csoporton belül több projekt-szál működjön párhuzamosan, egyben pedig új szemléletmódot mutat a munkakörnyezet és a kollegák irányába.

Csak, hogy mutassunk egy példát arra, hogy milyen beállítottságú egy ilyen skandináv cég: a vezérigazgató asztala semmiben sem különbözik mások asztalától. Ugyan ő azt választotta, hogy nem szeretne mindig más helyre ülni, de ugyanabban a nyílt légtérben dolgozik, mint bárki más, semmivel sem távolabb, mint bármelyik kollega a másiktól. Természetesen, bizonyos mértékig a kollegák is választhatnak fix asztalt, bár ezzel valószínű kevesen élnek. Külön, egyes személyek részére fenntartott szobák egyébként nincsenek, legfeljebb meetingek és egyedi alkalmakkor lehet elvonulni.

A ház összesen 6 szintes, ám a recepció a fekvésnek köszönhetően már a 3. emeletre került, amely az egyik oldalon a földszintet jelenti. Feljebb, a már említett nyúlványok vannak mindenfelé, míg az alsóbb szinteken tárgyalókat és rekreációs termeket találunk – skandináv cég révén – a szauna mellett, természetesen. Napfény itt is mindenhova jut.

Az asztalok és a világítás úgy lett kiválasztva, hogy a legrugalmasabb és egyben a legegészségesebb megoldást nyújtsák. Minden asztalon van két kis gomb, amelyekkel az asztal magasságát lehet szabályozni. Persze, nem csak a kényelmes könyök-magasságba, hanem alkalmasak arra is, hogy állva dolgozzanak mellettük.

A zöld szempontok nem maradhatnak ki a felsorolásból, mivel ezeken keresztül egyértelműen átjön az északi anyavállalattal rendelkező cég értékrendje. A házban üzemel az ország jelenlegi legnagyobb hőszivattyúja, mely 100 méter mélyről szállítja az energiát. A megspórolt energia által 7-8 év alatt térül meg a beruházás. A 168 m2-es napkollektor a meleg víz előállításában segít.

Az alkalmazottak körül is dominálnak a zöld megoldások. A szelektív hulladékgyűjtés, az a tény, hogy nincs egy olyan munkaállomás a házban, amelyhez ne érkezne elegendő mennyiségű természetes fény, mind azt mutatják, hogy a Telenor törődik az alkalmazottaival.

Hogy mi hiányzik a házból? Egy kis vidámság/melegség. Képek a falakról, esetleg több növény, vidám szlogenek, amitől mosolyogni kezdesz. Természetesen, egy rendkívül élhető házról van szó; az építész mind technikai mind szakmai szempontból mindent megtett, hogy jó alapjai legyenek egy kellemes munkahelynek, így már csak a Telenor munkatársainak kell belakniuk és mosollyal megtölteniük a házat.

További képek:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...