Officespotting

Munkahely-turizmus

Kisirodak.hu

Költözzön-e cégünk a 4-es metróhoz?

2014. április 14. 14:07

Spotter: gorondy

Egy hosszabb sorozatot kezdünk, miként is alakítsunk ki magunknak a tökéletes irodát. Ehhez pedig végigvesszük az irodaválasztás és kialakítás legfontosabb irányelveit.

2FAP1485

Minden irodabérleti szakember azzal kezdi a mondandóját, hogy három fontos szempont van az iroda kiválasztásában: lokáció, lokáció, lokáció. Bár én ennél árnyaltabban látom a kérdést, annyiban egyetértek, hogy érdemes a kiválasztást az elhelyezkedés meghatározásával kezdeni. A megfelelő helyszín az egész iroda életére kihatással van - gondoljunk csak arra, hogy ha az irodába mindenki biciklivel jár, akkor ne akarjuk az irodánkat a peremkerületekre helyezni, illetve sok autós kolléga esetén a nagy parkoló lesz inkább a prioritás. Ezt mondjuk az Andrássy úton nehezen fogjuk megvalósítani.

2FAP1416

Hoz-e változást az új metró?

A mostani írás egy másik szempontot taglal: a helyszínből adódó laza környezetet és hangulatot. Az indulásának hétvégéjén kihasználtam a 4-es metró megindítása körüli propagandát és végiglátogattam az állomásokat. Sokan, több nyelven összefoglalták már, milyen lenyűgözőek lettek az új metróállomások, ennek kapcsán nekem meg egyből eszembe jutott, milyen jó hatással lehet egy ilyen infrastruktúra egy új iroda-alpiac létrehozásában.

2FAP1511

Az állomások listája alapján elméláztam azon, mely helyszíneket érdemes ezentúl megfontolásra ajánlani cégeknek. Emlékeztetőül a megállók:

2FAP1326

A listára rápillantva egyből lehet látni, hogy az állomások körüli körülmények meghatározzák, hogy milyen minőségű irodára számíthatunk a környéken: A legdélibb két állomás, a Kelenföld és a Bikás park egyelőre inkább ipari stílusú, C kategóriás irodaházakkal van tele, ami high-tech cégeknek kevésbé ideális, sokkal inkább kereskedelemmel kapcsolatos tevékenységeket éri meg idehozni, vagy másodvonalbeli technológiai cégeket, amelyeknek az ár a legfontosabb tényező. Vannak persze tervek ezekre az állomásokra is; például a Budapest One is ide készül, de ezt csak a 2016-ban költöző cégek vegyék figyelembe.

2FAP1449

2FAP1443

Addig is nézzük tovább a listát:

A dél-budai csomópontok

2FAP1334

Az Újbuda-központhoz érve már találunk A osztályú irodaházakat is, sőt, bevásárlóközpontot, és egyéb szolgáltatásokat is. Ezt a helyszínt mindenképp érdemes a Móricz Zsigmond körtérrel együtt vizsgálni, tekintettel arra, hogy a távolságuk nem több néhány száz méternél. Szóval a környék legmagasabb szinvonalú és legnagyobb irodaházai (Allee corner, Bartók ház) mellett a kisebb utcákban tömegével lehet találni kisebb irodaépületeket és székházakat. Nem nehéz megjósolni, hogy a dél-budai régió kapuja a metró megépülésével még jelentősebb üzleti helyszín lett. A belvárost százféleképpen elérhetjük tömegközlekedve, bicajjal is kényelmes a megközelítés és talán egyelőre autóval is lehet közlekedni a környéken. A közelben még coworking iroda és szolgáltatott iroda is van.

2FAP1322

2FAP1472

2FAP1486

A Belvárosban nagy változás nem lesz

Tovább haladva, Szent Gellért tér és Fővám tér - előbbinél pár lakáson kívül esélytelen irodát találni, utóbbinál a Közgáz alatt a Bálna és a Studium irodaházaknál van értelme körülnézni, illetve a Váci utcában, úgyhogy ugorjunk a Kálvin térre. A Kálvin Center, amivel egykor gyerekeket ijesztgettek, mára felülemelkedett a közvélemény elutasításán és egész sikeres irodaház lett. Emellett biztosítók és bankok döntöttek úgy, hogy ez számukra a megfelelő lokáció. A környéken mindenféle stílusú iroda, irodaház fellelhető, úgyhogy teljesen eltérő profilú cégek is megtalálhatják számításukat a hármas és négyes metró kereszteződésében. A közelben itt is sokféle étkezési lehetőség és szolgáltatás van, úgyhogy ez nem lesz akadálya a költözésnek.

2FAP1494

2FAP1340

2FAP1357

2FAP1355

2FAP1520

2FAP1363

Ahol fejlődés várható

A lista végén három olyan állomás van (Rákóczi tér, II. János Pál pápa tér, Keleti pályaudvar), ahol jelenleg szinte semmilyen irodai tevékenységet nem folytatnak, ugyanakkor ha a fejlesztők kicsit nagyobbra nyitják a szemüket, mindhárom helyszínt komolyan számításba fogják venni, illetve egy élelmes cégvezető már most is eljátszik a gondolattal, hogy a közeljövőben ezekre a helyszínekre költözzenek. A bevállalósabbaknak már van itt übervagány irodája, de nem csodálkoznék, ha hamarosan letennék pár irodaház alapkövét e három pesti megálló közelében. Természetesen, az mindenképpen szükséges, hogy a környékbeli szolgáltatások, éttermek listája is bővüljön egy olyan szintre, ami már elbír pár ezer embert munkaidőben.

2FAP1370

2FAP1373

2FAP1531

2FAP1384

2FAP1545

2FAP1390

Összegzés

E rövid összefoglalóval nem mondom, hogy a 4-es metró elkészültével az irodapiac drasztikus átalakulása következik be, de abban egészen biztos vagyok, hogy számtalan cégnek inspiráló lehet ezen állomások közelében dolgozni és jót is tesz az alkalmazottaknak, ha reggelente ilyen környezetet láthatnak munkába menet.

2FAP1520

Szóval, egy körültekintő cégvezető ezeket az eddig elhanyagolt helyszíneket mostantól mind számításba veszi a következő iroda keresésekor.

2FAP1537

Fontos megemlíteni, hogy a legújabb trendek figyelembe vételével profi módon is arra törekszem, hogy a városban minél több jó minőségű, élhető iroda - és ezáltal szerethető munkahely jöjjön létre. Ezért a meglévő irodabérleti tapasztalatomat (Pl. a LogMeIn vagy akár az Emarsys irodájának felkutatása), a Minusplus (többek között a Prezi irodájának és a Kockának építészei, belsőépítészei) tudásával ötvözve elhatároztuk, hogy mind ingatlanban, mind építészetileg megtaláljuk és létrehozzuk Budapest legjobb irodáit. Amennyiben épp azon gondolkoztok, hogy költöznétek, vagy megújítanátok irodátokat, érdemes felkeresnetek minket akár a gondolat megfogalmazódása után közvetlenül. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása