Officespotting

Munkahely-turizmus

Kisirodak.hu

Kaptár - Coworking helyek IV.

2012. április 25. 18:45

Spotter: gorondy

Kaptár budapest coworking iroda (9)

Régebben vendéglátóipari volt az első vállalkozás, amivel sokan megpróbálkoztak. Az otthon fogadott vendégektől kapott sorozatos dicséretek meghozták az önbizalmat, aztán az összekuporgatott pénzen nyitott étterem valahogy mégsem lett olyan virágzó. Mostanában minduntalan az ilyen egyszeri vállalkozókra gondolok, mikor meghívót kapok egy coworking iroda megnyitójára. Elképzelem az ötlet megfogalmazódása és a megnyitó közti kompakt tennivalólistát, nagyjából ilyen tételekkel: 
  1. irodabérlés
  2. asztalok, székek
  3. internet előfizetés
  4. konnektorok felszerelése
  5. konyha
  +1. (mivel ez a siker záloga) babzsákok

Ez járt a fejemben akkor is, miközben felbontottam a Kaptártól érkezett e-mailt. "A legkorszerűbb közösségi iroda" - ehhez hasonló mondatokkal próbálták az ingerküszöbömet megugrani, ami az olvasottak alapján nem sikerült nekik, ennek ellenére - más programom nem lévén - elmentem a megnyitójukra múlt pénteken.

Kaptár budapest coworking iroda (1)

Kaptár budapest coworking iroda (12)

"Hát.., én felelek a közösségszervezésért." - Miután a harmadik házigazdától kaptam ezt a választ a feladatára vonatkozóan, úgy tűnt, itt mégiscsak megértették mi az, ami az otthoni irodából kicsábíthatja a sok kis dizájnert, programozót és egyéb szabadúszót. Kezdetnek nem rossz.

Kaptár budapest coworking iroda (7)

Kaptár budapest coworking iroda

Kaptár budapest coworking iroda (5)

A megnyitóra eleve rengeteg embert hívtak meg, ráadásul láthatóan jól válogatva, mivel hamar keveredtek a különböző társaságok. Az alapozást egy borkóstoló jelentette, majd a Mary PopKids pörgette fel a hangulatot igen kellemesre.

Kaptár budapest coworking iroda (11)

Kaptár budapest coworking iroda (4)

A közösségszervezős srácokkal beszélgetve kiderült, miért tudják ilyen jól, hogy mivel lehet levenni a lábukról a lakásukba szorult kisvállalkozókat. A három tulajdonos a HR szakmában dolgozik, azon belül is szervezetfejlesztéssel és coachinggal foglalkoznak, így van némi fogalmuk, hogyan lehet a legtöbbet kihozni az egyénekből egy közösség keretein belül. Ez pedig már elég hozzáadott érték, hogy az ember legalább kipróbálja a dolgot.

Kaptár budapest coworking iroda (14)

Kaptár budapest coworking iroda (2)

A megnyitón lévő tömeg miatt inkább úgy döntöttem, hogy másnap az üres irodát fogom lefotózni. Eleve nagy előnye a helynek a többiekhez képest, hogy földszinti üzlethelyiségről van szó, azaz rendkívül jó a láthatósága, csábító tud lenni a hangulat. Az elrendezés ideális egy coworking irodának, bár csak remélni tudom, hogy a vállalkozás fedezeti pontja kb. 60%-os vagy az alatti telítettségnél van; a székek száma alapján már ekkor kissé szűk lenne a hely. Kiemelendő még, hogy az ujjlenyomat-olvasók kialakítása miatt alkalmas az iroda éjjel-nappali használatra, ugyanakkor ezt kizárólag az éves csomagot választóknak kínálják. Ezen remélhetőleg változtatnak a jövőben, mivel - ismerve a életmódjukat, - az éjszakai munka nem ritka a szabadúszóknál.

Kaptár budapest coworking iroda (10)

Kaptár budapest coworking iroda (6)

Kaptár budapest coworking iroda (16)

Az egyik tárgyalóba számomra meglepő módon bekerült egy mobil elválasztófal is. Egy ilyen szerkezet árait ismerve luxusnak tűnt az elhelyezése, de a tulajdonosoknak - akik szintén helyben is dolgoznak majd - fontos a kisméretű coachingszobák megléte, így pedig egyszerre nagyméretű tárgyalójuk is lehet.

Kaptár budapest coworking iroda (13)

Kaptár budapest coworking iroda (3)

Újabb taggal bővült tehát a budapesti coworking irodák egyébként is népes tábora. Hogy sikerül-e a népnevelés és a sok kóválygó yuppie kaptárba terelése, már csak a közösségszervezőkön múlik.

Nektek hogy tetszik? Használnátok? (Árak a Coworking oldalunkon megtalálhatóak)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása